Teks: Norhasbi Abdul Samad
Bila tengok tajuk diatas rasa membuak-buak dalam hati ini nak tahu apa dia RAHSIA coklatkan? Ini sebenarnya tajuk buku yang mula-mula saya miliki selepas mengikuti kelas asas membuat coklat. Tajuk Buku tersebut ialah "Terokai RAHSIA COKLAT bersama Chef Amer".
Bila tengok tajuk diatas rasa membuak-buak dalam hati ini nak tahu apa dia RAHSIA coklatkan? Ini sebenarnya tajuk buku yang mula-mula saya miliki selepas mengikuti kelas asas membuat coklat. Tajuk Buku tersebut ialah "Terokai RAHSIA COKLAT bersama Chef Amer".
Latar belakang Chef Amer amat saya kagumi. Beliau
memperolehi Diploma Sains Pertanian dari Universiti Pertanian Malaysia (UPM) pada
1991 sebelum melanjutkan pelajarannya dalam bidang coklat & konfeksioneri
di ZDS, Solingen, German. Beliau merupakan seorang anak didik kepada World
Master Chocolatier – Jean-Pierre Wybauw. Selain itu, beliau mendalami ilmu dan
menjalani latihan di Holland, Belgium, Swisszerland & Singapura.
Beliau memulakan kerjaya dalam bidang industri ini
dengan usahasama perusahaan coklat bersama Fidani Chocolatier Sdn Bhd (http://www.fidani.cc/home.htm) yang kini
merupakan pengeluar coklat buatan tangaan terbesar di Malaysia. Dengan pengetahuan dan kemahiran dalam industri
coklat beliau dikenali sebagai 'Chocolate Connoisseur' atau sifu coklat di
Malaysia.
Bagi anda yang meminati coklat homemade boleh
layari blog Chef Amer untuk mendapatkan informasi menarik di http://www.chefamer.com.
No comments:
Post a Comment