Teks & image: Norhasbi Abdul Samad
Salam ceria semua.
Rutin harian seorang
suri sentiasa padat. Yang penting hati sentiasa gembira dan tenang. Bagi ibu
yang bekerja di rumah dan juga di luar rumah, sentiasa yakin Allah sentiasa bersama
kita. Fikir yang baik-baik, insyaAllah hasilnya juga akan baik.
Cerita tentang hasil, sebenarnya
saya ingin berkongsi bagaimana untuk menghasilkan bentuk coklat yang menarik
dan kreatif. Jawapannya, tentulah melalui acuan yang digunakan. Di bawah ini
saya kongsikan sedikit info tentang acuan coklat.
Jenis acuan
Ada beberapa jenis
acuan yang digunakan untuk menghasilkan bentuk-bentuk coklat. Ia bergantung
kepada harga dan materialnya.
- Plastik nipis – harganya murah dan mudah didapati. Hasil coklat yang menggunakan acuan ini mengikut permukaannya. Kadang-kadang lekuknya tidak secantik yang disangkakan contohnya permukaan lekuk-lekuk bunga ros.
- Plastik keras – bagi acuan ini harganya juga sedikit mahal,tetapi coklat yang dihasilkan amat cantik. Material tidak mudah patah atau pecah.
- Acuan getah yang mudah laras (Silikon) – harga acuan ini juga mahal mengikut bentuk yang dihasilkan. Coklat yang mudah di keluarkan dari acunya. Warna acuan selalunya coklat gelap seakan-akan coklat.
- Acuan yang ada di rumah - acuan ini yang mudah di dapati. Yang pasti perlu kreatif menggunakan bahan tersebut. Contohnya acuan jeli dan bekas kiub ais berbentuk, bekas balang kuih raya, belon dan sebagainya.
Bentuk acuan
- Loose (sebiji-sebiji) – bentuk bunga ros, cengkerang, buah-buahan, love dan banyak lagi.
- Lolly – coklat yang diletakkan batang lolly (plastik atau lidi sate)
- Box – kotak 3D pelbagai saiz dan bentuk.
- Oreo – boleh letak edible image
Kedai jual acuan
Acuan boleh didapati di
kedai bakeri. Sesiapa yang berada di sekitar Shah Alam, anda boleh perolehinya
di kedai Bakeri Bagus Seksyen 13 dan Kedai Pandan Seksyen 7, Shah Alam. Di Klang pula
kedai Bakeri 2ply. Bagi peniaga coklat selalunya untuk mendapatkan harga yang
murah, mereka lebih suka memborong barang-barang coklat di Yummy Bangi. Akan
tetapi, boleh juga membeli secara online
di http://2decoratecakes.com
Cara pengendalian dan
penjagaan
Bagi memastikan bentuk
coklat yang cantik dan licin, pastikan tidak ada setitik air pun berada di
dalam permukaan acuan. Keringkan terlebih dahulu. Boleh juga menggunakan
pengering rambut (hair dryer) untuk mempercepatkan proses pengeringan. Hasilnya
coklat akan cantik dan bersinar.Acuan yang mudah dicuci
adalah dengan memastikan coklat benar-benar beku. Sekiranya tidak beku, coklat
akan melekat dan mengambil masa untuk mencucinya. Untuk mencuci peralatan yang
terkena coklat, perlu menggunakan air suam, ia mempercepatkan proses
dan mudah untuk mencuci. Setelah itu
simpan di dalam almari yang bersih dan kering. Sekiranya lembap, acuan akan di cemari
kuman dan berkulat.
Hasil coklat
Beberapa tips yang
perlu dipelajari untuk menghasilkan bentuk coklat yang cantik dan menarik seperti
profesional atau pakar coklat. Tips itu bermula dari proses mencairkan coklat
sehingga proses pembungkusan coklat. Coklat homemade dari jenis compound
sebenarnya sama seperti coklat yang lain, kerana coklat ini perlu dijaga dari
suhu kepanasan persekitaran bagi mengekalkan bentuknya. Jika tidak, coklat yang
pada asalnya cantik akhirnya dah tak jadi rupa coklat :)
Salam sayang dari saya.
No comments:
Post a Comment