09/06/2014

Berjimat dengan Lampin moden (Cloth Diaper)

Teks: Norhasbi Abdul Samad


Di sini saya ingin kongsikan sedikit tips berjimat cermat buat para ibu dan ayah. Tips kali ini tentang penggunaan cloth diaper (CD) atau lampin moden. Saya mula menggunakan CD semasa mendapat anak yang ke tiga. Atas rentetan daripada menghadapi masalah kenaikan harga barang, saya cuba mencari alternatif. InsyaAllah, untuk baby saya yang ke empat ini, saya akan meneruskan penggunaannya. Bagi saya banyak kelebihan dan kebaikannya. Namun ia bergantung kepada kesedaran ibu-ibu tentang perancangan masa, tenaga dan juga wang ringgit.

1. Kenapa pilih Cloth Diaper (CD) atau lampin moden?1. Lebih Jimat
Benar, ia lebih jimat. Pihak bapa pasti menggalakkan konsep berjimat-cermat ni sebab mengurangkan kos perbelanjaan. Cuba kita kaji, sekurang-kurangnya anak kita akan gunakan disposable pampers selama 3 tahun. Mengikut pengalaman, kos penggunaan pampers untuk sebulan RM30 x 2 pek x 12 bulan  x 3 tahun = RM2160.

Untuk permulaan penggunaan CD pula,  RM25 x 20set = RM500. Cd ini boleh digunakan hingga 3 tahun sebab ia boleh laras mengikut saiz baby. Jenis CD adalah pelbagai seperti button dan juga velcro. .Kos seperti sabun, elektrik dan juga air adalah bergantung cara kita menggunakannya.Masih lagi kos dibawah paras RM1K.CD ini juga boleh diwariskan kepada adik-beradik atau boleh juga buat jualan prelove item :).

2. Lebih sihat
Selama saya menggunakan cloth diaper, baby tiada ruam lampin. Alhamdulillah, anak pun bergerak dengan selesa dan tidur dengan lena.Sesuai juga untuk kulit bayi yang sensitif.

3. Gaya baru
Penggunaan lampin ini memang sudah lama dipraktikkan. Ibu-ibu kita dulu juga menggunakan lampin kain. Sekarang, lampin kain di modenkan dengan pelbagai corak dan saiz.Mudah juga di dapati di pasaran terutamanya online.

4. Mesra Alam
Yang utama ialah mesra alam. Selamatkan bumi, jadi tiada lambakan sampah berlaku. Kurang bau yang tidak enak dihidu dan proses pelupusan yang amat mudah dijalankan.


2. Bagaimana menguruskan CD?
  • CD yang baru perlu di prewash dahulu. Ini untuk memudahkan serapan.Minimum 3 kali ke 5 kali basuhan. Bergantung jenis inner CD.
  • Sabun untuk CD adalah yang mesra alam. Tidak boleh yang ada pelembut dan kandungannya tidak terlalu kuat seperti Dynamo, Top, Breeze dan jenama yang sewaktu dengannya.Sabun yang saya gunakan adalah seperti Kiddy Wash Cosway dan juga RGD iaitu rock green detergent.
  • Cucian boleh di buat setiap hari atau pun 2 hari sekali. Bergantung kuantiti CD yang kita ada. Cucian menggunakan mesin basuh ataupun cucian tangan. Dikeringkan di bawah cahaya matahari atau di dalam rumah.
  • Selepas beberapa bulan penggunaannya, jangan lupa untuk lakukan stripping (cucian untuk mengembalikan serapan,menghilangkan kotoran,warna dan bau yang tidak enak daripada CD). Hasilnya CD akan berubah seperti baru. Jangka hayat penggunaan CD juga boleh bertahan lama.

3. Bagaimana cara penggunaan CD?

Penggunaan Cd bergantung kepada kencing&berak anak. Di bawah ini contoh jadual penggunaan CD mengikut jadual masa penggunaan. Penggunaan dlm 3-4 jam. Jadi CD yang diperlukan dalam 6 helai satu hari atau pun lebih. 

Carian:google

Moga dengan sedikit perkongsian ini dapat memberikan kesedaran para ibu & ayah untuk lebih berjimat-cermat dalam menguruskan perbelanjaan harian keluarga.

KELUARGA BAHAGIA

Salam kasih dari saya
Norhasbi Abdul Samad

No comments:

Copyright to NORHASBI
Designed by UMIESUEstudio 2015