14/04/2015

Langkah mudah buat coklat

Teks & Photo: Norhasbi Binti Abdul Samad

Bismillahirrahmanirahim

Hari ini saya ingin berkongsi cara-cara membuat coklat praline.Coklat praline atau pun coklat yang di hasilkan dalam bentuk ketulan-ketulan coklat kecil. Coklat ini boleh dihasilkan dalam pelbagai rupa seperti bunga ros, kipas, daun, kulit kerang dan sebagainya. Coklat ini juga boleh di letakkan inti ataupun perisa. Ia mengikut kesukaan dan kreativiti seseorang. Ikuti langkah mudah tersebut :

Langkah 1
Cairkan coklat di atas periuk stainless steel menggunakan teknik pemanasan wap (double boiler).Gaul perlahan coklat sehingga cair dan pastikan tidak ada ketulan-ketulan coklat yang tinggal. Boleh warnakan coklat mengikut kreativiti masing-masing.



Langkah 2
Masukkan ke dalam piping beg atau kertas penuras.


Langkah 3
Paipkan coklat tadi ke dalam acuan.Ketuk perlahan-lahan acuan untuk buang gelembung-gelembung udara.

Langkah 4
Masukkan coklat tersebut ke dalam peti sejuk dan tunggu sehingga coklat benar-benar beku.


Langkah 5
Keluarkan coklat dari acuan dan bolehlah menikmati coklat tersebut.


Selamat mencuba semua.

Salam ceria dari saya.

Norhasbi Abdul Samad




2 comments:

uya said...

salam, cklt y dicairkn tu gn cklt pe ye sis?

Norhasbi Abdul Samad said...

W'salam..maaf lambat reply..saya guna coklat Beryl's sis

Copyright to NORHASBI
Designed by UMIESUEstudio 2015